TYNGD-LYFTNING

Tyngdlyftning är sedan starten 1896 en OS-gren och en av världens största träningidrotter.


TYNGD-LYFTNING


Att träna tyngdlyftning ger många fördelar, oavsett vad du har för syfte med din träning

Är du intresserad av att träna och tävla i tyngdlyftning kontaktar du Marcus Herou på 070-2561312 

Explosivitet
 

Styrka
 

Rörlighet
 

TYNGDLYFTNING

Vad är Tyngdlyftning?

Lyftarna tävlar i olika viktklasser som för herrar är 56-62-69-77-85-94-105 samt +105 kg och för damer 48-53-58-63-69-75 och +75 kg. Vikten anger det maximala man får väga. Innan varje tävling vägs samtliga deltagare för att avgöra i vilken viktklass de ska tävla i.

Man tävlar i disciplinerna ryck och stöt, i nämnd ordning och med maximalt 3 lyft i varje disciplin.

Ryck - stången lyfts med bägge armar i ett moment från golvet till sträckta armar.
Stöt - är ett tvåmomentslyft, först lyfts stången med bägge armar från golvet till axlarna/bröstet, därefter knuffas eller stöts stången upp på sträckta armar. Stången skall hållas på sträckta armar och under kontroll innan lyftaren får signal från domarna att släppa ner stången.

Den stora skillnaden ligger alltså i att lyftaren i stöt ”mellanlandar” med skivstången på axlarna, reser sig upp och sedan stöter upp stången på raka armar, medan han/hon i ryck drar upp skivstången från höfthöjd direkt till raka armar och därefter reser sig.

Vikten väljs fritt av lyftaren, minsta tillåtna viktökning av skivstången mellan försöken är 1 kg. Det finns inga gränser för hur mycket man får öka. Totalt har lyftaren 3 försök i varje delgren, ryck och stöt, detta oavsett om lyftet klaras eller inte.

Lyften bedöms av 3 domare, som var för sig kan godkänna alternativt underkänna ett lyft. Alla domarna behöver inte vara eniga, majoriteten avgör. Vinnare är den lyftare som uppnår högsta resultat när bästa ryck och stöt läggs samman. Lyfter två eller flera lyftare samma resultat, avgörs tävlingen till fördel för den lättaste lyftaren. Lyftarna bestämmer själva på vilka vikter de önskar starta på. Lyftaren har 1 minut på sig att påbörja lyftet, undantag är då en och samma lyftare skall utföra 2 eller 3 lyft utan att en annan lyftare har lyft, då tilldelas 2 minuter till försöket. Vikten på stången får inte minskas.

Är du intresserad av att träna och tävla i tyngdlyftning kontaktar du Marcus Herou på 070-2561312
(För aktuella tävlingsavgifter se Medlemskap.)