STYRKELYFT

Klassisk styrkelyft är en underbar träningsform som alla, gammal som ung, tjej eller kille.

FÖLJ VÅRA SL-talanger

Måndagsklubbens atleter tävlar i både damserien och herrserien. ÅNDAG

Robin Larsson
Född 1995

Robin Larsson är en av föreningens snabbast växande talanger.
Följ Robin på instagram

Donna Berglund
Född 1997

Donna Berglund tävlar i både tyngdlyftning och styrkelyft.
Donna tillhör Sverigeelit i sin åldersgrupp.

Christopher Eriksson
Senior

Christopher har på kort tid visat att han kommer att bli att räkna med i framtida bataljer om SM-medaljerna.

VAD ÄR DÅ STYRKELYFT?

Måndagsklubben CrossFit Falun startade styrkelyftsverksamhet 2013 och gick med i Svenska tyngdlyftningsförbundet 2014.

Föreningen har valt att enbart tävla i Klassisk styrkelyft där dräkter, knäböjslindor och bänkpresströjor inte är tillåtet.
Vi har både ett dam- och ett herrlag i serien.

Om du är intresserad av att lära dig mer eller om du är intresserad av att börja tävla i styrkelyft så är du välkommen att höra av dig till Roberth Klarquist, 070-4014460. (För aktuella tävlingsavgifter se Medlemskap.)

Vad är styrkelyft?
Styrkelyft är en idrott där man tävlar i tre delgrenar: knäböj, bänkpress och marklyft. Man har tre försök på varje delgren. Missar man lyftet får man prova igen på samma vikt eller höja. Varje lyft bedöms av tre domare. Varje domare godkänner eller underkänner lyftet, och det är majoriteten som avgör vad resultatet blir.
Vid knäböj vilar en skivstång på en ställning i axelhöjd. Lyftaren lyfter av stången från ställningen med skuldrorna och håller också i stången. På domarens signal böjer man knäna och höften tills lårets övre muskelfäste är lägre än knäet. Därefter pressas stången till utgångsläget. På domarens signal läggs stången tillbaka.
I bänkpress skall lyftaren ligga på rygg på en plan bänk, fatta en skivstång över bröstet med båda händerna och föra den ner till bröstet för att där vänta på domarens signal, innan lyftaren får pressa upp den till utgångsläge. När armarna är fullt utsträckta placeras skivstången åter i ställningen. Utöver det får inte heller rumpan lyftas eller fötterna flyttas.
Vid marklyft ligger en skivstång på golvet. Denna lyfts med båda händerna framför kroppen tills lyftaren har raka ben och rygg. På domarens signal får stången sedan sänkas igen. Det finns två olika marklyftstilar: smalt eller sumostil.

Måste jag vara stor och stark för att börja med styrkelyft?
Vi tävlar både i åldersgrupper och viktklasser. Från det år man fyller 14 får man börja tävla. Fram till det år man fyller 19 är man ungdom, och därefter till året man fyller 23 är man junior. Damer har åtta viktklasser från upp till 43 kg och till över 84 kg. Herrar tävlar i nio klasser från minus 53 kg till +120. Detta gör att alla kan tävla på rättvisa villkor mot motståndare på rätt nivå. Det är heller aldrig för sent att börja. Master tre heter gruppen som är över 60 och tävlar. Det finns stora hälsovinster i att träna med vikter när man blir äldre.

Vad behöver jag skaffa för att börja?
Du behöver tillgång till ett gym. För att vara säker på att du kan få hjälp rekommenderar vi att du tittar i listan med klubbar med nybörjarträning, eller kontaktar den klubb som ligger närmast dig som är medlemmar i Svenska Styrkelyftförbundet. Då är du också säker på att gymmet är anslutet till Riksidrottsförbundet.
Därefter behöver du egentligen bara vanliga träningskläder.

Är styrkelyft farligt?
Det kan se läskigt ut när man ser duktiga lyftare hantera jättehöga vikter, men faktum är att vi har ganska lite skador jämfört med många andra sporter såsom ridsport eller innebandy. Det man ska tänka på är att alltid träna säkert, det vill säga med kompisar som kan hjälpa och passa när man tränar.
Det är en utbredd missuppfattning att det skulle vara farligt för barn att styrketräna, till exempel att man stannar i växten om man börjar träna för tidigt med vikter, men studier visar tydligt att styrketräning är bra även för yngre. Du kan läsa mer om träning för barn och ungdom på Riksidrottsförbundets webbplats.