Motion/
CrossFit

Måndagsklubbens crossfitlag placerade sig på en tredje plats på Regionals 2014 och fick därmed äran att tävla i USA på Games .

CROSSFIT

Vad är Crossfit
Crossfit är styrke- och konditionsträning som bygger på ständigt varierade funktionella rörelser utförda under hög intensitet
I crossfit tränar du det människokroppen är byggd för att göra: lyfta, sitta, dra, skjuta, putta, kasta, hoppa, balansera, springa och klättra. Naturliga rörelser ligger till grund för övningarna i en wod, som dagens pass kallas i crossfit  (work-out of the day).

Varför?
Crossfit bygger en funktionell, stark, snygg och framför allt hälsosam kropp! Du tränar crossfit för att vara redo för alla slags fysiska utmaningar i vardagen. En anledning till att så många tycker crossfit är roligt är för att träningen är effektiv, variationsrik och relativt snabbt ger resultat.  Crossfit går dessutom att utöva ensam i garaget, ute i skogen, på hotellrummet eller tillsammans med andra både inom- och utomhus.

Hur utövar man crossfit?
I crossfit gör man oftast:
-  ett visst antal repetitioner av varje övning och ett visst antal varv av övningarna
eller
-  så långt man hinner på en förutbestämd tid

En wod kan pågå allt ifrån ett par minuter till 30-40 minuter eller så långt man själv vill göra det.  Genom att använda klockan kan du mäta dina framsteg och tävla med dig själv eller mot en kompis. För att se utvecklingen är det vanligt att återkomma till samma wod med några månaders mellanrum.
Du kan mäta utvecklingen i tid, men också vilka övningar du lär dig klara av. Det finns alltid något nytt att öva på även om du tränat crossfit länge.

Vilka övningar kan ingå i crossfit?
Det finns egentligen inget hinder för vilka eller hur många övningar som kan ingå så länge syftet är att träna sin styrka, kondition, syreupptagningsförmåga, snabbhet eller rörlighet. Variationen i övningarna är viktig. Passen varieras med olika tider, få och många antal repetitioner och olika tunga eller svåra övningar.

Crossfit kan vara allt ifrån ett kort hemmapass med sit-ups, armhävningar och benböj till att välta traktordäck, slå med slägga och klättra i rep.

Några vanligt förekommande övningar i en wod är armhävningar, räckhäv, benböj, olika tyngdlyftnings-/styrkelyft,  löpning, rodd och hopp på låda.
En wod beskrivs ofta med förkortningar och termer på engelska.
Många övningar finns också som filmer på youtube, så att du kan se hur man gör.